Szabadság-sziget.hu

wwf.hu szabadsag-sziget.hu

english magyar

Sajtófigyelés

Mentsd meg a Szigetet!

 

A tavasz ígérete2013-03-12 16:33:24

A március beköszöntével a Szabadság-sziget is ébredezni kezd téli álmából. Sztellik Endre, a Duna Dráva Nemzeti Park szakembere gyakran járja ezt a gyönyörű tájat, és most személyes beszámolóban mesél nekünk a sziget tavaszi pompájáról.

"Az elmúlt hetek szürke, egyhangú időjárása után öröm volt kellemes kora tavaszi, napsütéses időre ébredni. Gyors készülődés után vidáman lapátoltam kajakomban - a Duna közepes vízállásának köszönhetően - meglehetősen tempósan. Az immáron csaknem teljesen kikotort mellékágban kicsit lassítva szemlélődtem és eltűnődtem, hogy már csak alig két hét és visszatérnek a gólyák, ami végérvényesen jelzi a tavasz beköszöntét. S hogy ez mennyire így van azt mutatja is a nyári szálláshelyük felé igyekvő darvak (Grus grus) egy csoportjának hangos "krúgása". Sajnos ez a madár már nem fészkel hazánkban, pedig egy évszázada még valamirevaló alföldi férfiember darutollas kalap nélkül elképzelhetetlen volt. Mégis e méltóságteljes madarak vonulásuk minden évben szemet gyönyörködtető látvány és várt esemény.

A holtágban gyorsan felértem az elbontás alatt lévő kőgáthoz, melynek felső másfél méteres része már eltűnt, láthatóvá téve a régi ivóvíz-vezetékeket. Kikötés után a zátony északi része felé vettem az irányt mert kíváncsi voltam, hogy vajon a kora tavasszal nyíló Duna-völgyi csillagvirág (Scilla vindobonensis) előbújt-e már? Rövid keresés után meg is találtam a már javában virágzó növénykéket. Csodálatos a szinte csupasz talajon a kékes színben pompázó virágok látványa, melyet a korán ébredő rovarok rendszeresen látogatnak. A figyelmes szemlélő észreveszi, hogy nemcsak e védett növényünk ébredt téli álmából, hanem a legtöbb növény készülődik a melegebb időre. A bodzán apró levelek tucatja jelent meg, a sáson kibújtak a friss hajtások és a legtöbb fán feszülnek a rügyek. A tavasz ígéretével eltelve indultam visszafelé."

 

« Vissza a listához