Szabadság-sziget.hu

wwf.hu szabadsag-sziget.hu

english magyar

Sajtófigyelés

Mentsd meg a Szigetet!

 

Egy nap az édesvizekért2013-03-22 10:13:41

A víz a földi élet forrása, amely nélkül egyetlen élőlény sem lenne képes létezni. Március 22-én a Víz Világnapját ünnepeljük, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet az édesvizek jó állapotának fontosságára. A WWF Magyarország legnagyobb terepi projektje, a Szabadság-sziget élőhely-rehabilitációja során egy kiemelten fontos vizesélőhelyet ment meg, és ad vissza az élővilágnak.

A Duna hazánk egyik legfontosabb folyója, hiszen emberek millióit látja el ivóvízzel. A folyószabályozás miatt azonban az egykor oly gazdag Duna menti vizesélőhelyek száma fogyatkozni kezdett. A Mohács melletti Szabadság-sziget mellékága a folyó egyik ékköve, amely azonban egy kőgát miatt szinte teljesen feltöltődött. A WWF Magyarország 5 éve határozta el, hogy megmenti a számtalan fajnak otthont adó szigetet és mellékágat.

A nagyszabású munkálatok 2012 nyarára érték el csúcspontjukat, amikor is elkezdődött a felgyülemlett iszap kikotrása. Idén márciusban pedig a gát elbontása is megkezdődhetett, így a sziget hamarosan újra érintetlen víziparadicsom lehet.

„Számunkra itt, a Kárpát-medencében elképzelhetetlen, hogy vannak olyan országok, ahol nincs tiszta ivóvíz, és emberek milliói kénytelenek nélkülözni azt nap mint nap. A Víz Világnapja remek alkalom arra, hogy ráirányítsuk a figyelmet az édesvizek jelentőségére. A WWF Magyarország egyik kiemelten fontos célja a hazai vizek állapotának megóvása, ezért is dolgozunk már ötödik éve a Szabadság-sziget mellékágának helyreállításáért.” – mondta el Fáth Ákos, a WWF Magyarország igazgatója.

 

« Vissza a listához