Szabadság-sziget.hu

wwf.hu szabadsag-sziget.hu

english magyar

Sajtófigyelés

Mentsd meg a Szigetet!

 

Elkezdődött a terepi munka2012-09-13 12:55:29

A Szabadság-sziget élőhely-rehabilitációja egyik legizgalmasabb szakaszéhoz érkezett. Nyár közepén elkezdődött a mellékágban az iszapkotrás, ami a sziget újjáélesztésének első fontos állomása.

A Szabadság-sziget élőhely-rehabilitációja egyik legizgalmasabb szakaszéhoz érkezett. Nyár közepén elkezdődött a mellékágban az iszapkotrás, ami a sziget újjáélesztésének első fontos állomása. A WWF munkájának köszönhetően számtalan őshonos hal- és madárfaj veheti majd újra birtokba a területet.
 

A hosszadalmas előkészítő lépéseket követően a vízi terepi munkálatokat idén júliusban kezdtük meg. Az iszapkotrás többféle kotróval fog zajlani. A munka elején a vízállás miatt pontonra rögzített hidraulikus úszókotró kezdett dolgozni. Az iszapot önürítő bárkába rakja, amely kihajózva a Duna főágára alul kinyílva üríti az iszapot. Augusztusban csatlakozott egy másik hidraulikus kotró egy bárkával, majd a későbbiekben, ha a vízállás emelkedik, szívó-nyomó úszókotró is dolgozni fog. Ahogy halad a munka, kotrónként két-két bárka fogja elszállítani az iszapot, hogy a nagyobb távolság miatti állóidőt csökkenthessük.
 

A munkát hetente ellenőrizzük, ami egyúttal a hivatalos műszaki ellenőrzés is. Látványosan haladunk előre a mellékágban: az alsó torkolattól már mintegy 600 métert tettünk meg. Ez volt a munka légnehezebb része: az áramlási sajátosságok miatt itt rakódott le a homok és iszap legnagyobb része. A másik nagy "domb" a mellékág felső bejáratánál van, annak kotrása szeptemberben kezdődik. Bent a mellékágban már gyorsabban lehet haladni, ott csak a hordalék lerakódásából kialakult szigetek-zátonyok elkotrása fog nagyobb feladatot adni.
 

A mellékág mintegy harmad-szélességű lesz az eredetihez képest. A tervezőt azzal bíztuk meg, hogy egész évben folyjék, mélysége minimum másfél méter legyen kisvíz idején is, vonalvezetése természetszerű legyen, és a lehető legnagyobb mértékben legyen a meder önfenntartó - azaz ne kelljen újra és újra kotrással életben tartani ezt a mellékágat. Tökéletes nem lehet, hiszen a Dunát már olyan mértékben megváltoztatta az ember, és a mellékágnak egy természetes fejlődési folyamata is van, de ügyes tervezéssel, mérnöki tudással és tapasztalattal késleltetni lehet a kedvezőtlen feltöltődési folyamatot. Becsléseink szerint ez a mellékág legalább 30 évig beavatkozás nélkül is élő, természeti paradicsom lesz.

 

« Vissza a listához