Szabadság-sziget.hu

wwf.hu szabadsag-sziget.hu

english magyar

Sajtófigyelés

Mentsd meg a Szigetet!

 

Akció A4 Műszaki tervek készítése a vízvezeték kiváltásra és a szükséges létesítési engedély beszerzése2013-02-11 01:06:38

A teljes projektet felölelő környezetvédelmi engedély 2010. május 7-én lett kiállítva.
Az előzetes elképzelés szerint a vízvezetékeket legalább 2 méterrel a tervezett kotrási szint alá kell helyezni az esetleges sérülések megelőzése érdekében, valamint kőszórással kell megerősíteni.


Felelős: DRV Zrt.

Ez a folyamat két részből áll: az új vezetékszakaszok létesítéséből és a régi vezetékszakaszok elbontásából.

A tervezés kezdeti szakaszában felmértük és újragondoltuk, milyen műszaki megoldásokkal lehet a célt elérni. Fontos szempontok volt, hogy természetvédelmi területen kell dolgozni, valamint a költséghatékonyság.
A tervezésre felkért céget megbíztuk, hogy készítsen egy rövid összehasonlító elemzést a felmerült három műszaki megoldásról. Az értékelés szempontjai:
•    A vízszolgáltatás üzembiztonsága a kivitelezés idején és a későbbiekben,
•    természet- és környezetvédelmi szempontok,
•    a Duna lehetséges vízállásának hatása a kivitelezés időszakában,
•    költségek.

Három műszaki megoldás került megvizsgálásra:
•    nyílt árkos (kitakarásos) megoldás,
•    irányított fúrás (irányított vízszintes fúrás (horizontal directional drilling, HDD),
•    sajtolásos technológia.

Az elemzés eredménye szerint egyértelmű a HDD technológia legkedvezőbb volta. A technológiát jobban megismerve már laikus szemmel is jól látható volt, hogy miért, így jóváhagytuk, hogy a tervező cég erre a technológiára készítse el a terveket.

A tervezés 2010 októberében ért véget, amikor az illetékes Dél-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséghez 2010. szeptember 30-án benyújtottuk a terveket engedélyezésre. A vízjogi létesítési engedélyt 2012. május 22-én kaptuk meg.

A műszaki tervek rövid bemutatása:

A felélesztett mellékág 30-40 méter széles lesz a mederfenéken és 50-60 méter széles a vízfelszínen. Ehhez el kell bontani a kőgát felső két méterét teljes hosszúságban, majd további szintcsökkentés szüksége a folyamatos vízáramlás feltételeinek biztosításához. A víz vezetékek a felső két méterben futnak, így a kőgát teljes hosszában ezek kiváltása szükséges.

A meder alatti átvezetés irányított fúrással készült. A szakasz két végén, a régi csövekre való rákötéseknél rövid szakaszon nyílt árkos megoldással készült.
Összesen három vezeték kiváltása szükséges: a két 70 cm átmérőjű vízvezetéke mellett egy erősáramú földkábel kiváltása is szükséges, melynek 16 cm átmérőjű védőcsövét szintén irányított fúrással húzzuk be.
A kiváltott vezetékszakaszok kiemelés után a területről elszállításra kerülnek.

Ez az akció lezárult.

 

« Vissza a listához