Szabadság-sziget.hu

wwf.hu szabadsag-sziget.hu

english magyar

Sajtófigyelés

Mentsd meg a Szigetet!

Hírek

Halad a környezeti vizsgálat2009-08-17 10:15:02

Elsõ lépés az Elõzetes Környezeti Tanulmány (EKT), mely elkészült, a "Zöldhatóság" értékeli. Közben már el is kezdték a szakemberek a részletes vizsgálatot, pontos nevén a Környezeti Hatásvizsgálatot (KHV), mely várhatóan novemberre készül el, a teljes vegetációs idõszakot felölelõ mintavétel-sorozat kiértékelését követõen. Várjuk a Dunától, hogy apadással segítse elõ a mintavételt - bizonyos típusú, az aljzaton élõ állatokat vizsgáló mintákat csak kisvizes idõszakban lehet venni.

 

Bővebben »

Törvény védi az értékes halfajokat2009-08-16 14:52:23

A mellékág néhány jellegzetes, értékes halfaja törvényi védelmet élvez. A horgászati és halászati tilalom már kiterjed a paducra, a jászkeszegre és a szilvaorrú keszegre. Jövőre tilos május 2. és június 15. között a kifogásuk ezeknek az áramláskedvelő, a mellékágban gyakorta előforduló halfajoknak. Az intézkedés oka, hogy az utóbbi évtizedekben csökkent a szabadvizeinkben élő egyedek száma.

 

Bővebben »

Szokatlanul magas a Duna vízállása2009-08-16 11:49:51

A Duna vízállása az idei szezonban szokatlanul hosszú ideje magas. A tavaszi árhullámok idején napokig a kőgát felett is folyt a víz, majd tartós magas vízállás következett. Kisebb apadás után június-júliusban visszatért a magas vízállás, ismét megjárva a teljes mellékágat. A parti fák ágai még mindig vízbe lógnak, igazi vadregényes táj a mellékág.

 

Bővebben »

Készül az erdészeti üzemterv2009-07-16 14:51:17

A LIFE+ projekt keretében a Szabadság-sziget erdőiben a nem őshonos fajokkal borított részletek megújulnak: a nemesnyár, amerikai kőris, zöld juhar, akác helyére őshonos fafajok csemetéit ültetjük. Az erdészeti munkák azonban nem kezdődhetnek el ún. erdészeti üzemterv nélkül.

 

Bővebben »

1 ...17 18 19 20 21