Szabadság-sziget.hu

wwf.hu szabadsag-sziget.hu

english magyar

Sajtófigyelés

Mentsd meg a Szigetet!

 

A kő keresztgát megnyitása

A kőgát 1982-ben lett kész, ekkortól állítja meg a víz útját a mellékágban. Kicsit később ivóvízvezetékek elhelyezése miatt megmagasították, így alakult ki mai magassága, melyet csak a legeslegnagyobb árvizekkor lép túl a folyó. Az iszapkotrás s a kőgát megnyitása a projekt két fő eleme, melyek a mellékág szabad folyásához elengedhetetlenül szükségesek.

A kőgát 1982-ben lett kész, ekkortól állítja meg a víz útját a mellékágban. Kicsit később ivóvízvezetékek elhelyezése miatt megmagasították, így alakult ki mai magassága, melyet csak a legeslegnagyobb árvizekkor lép túl a folyó. Az iszapkotrás és a kőgát megnyitása a projekt két fő eleme, melyek a mellékág szabad folyásához elengedhetetlenül szükségesek.
 
A Szabadság-szigetet ölelő mellékág egy kő keresztgáttal két részre oszlik. A mellékágban a víz áramlása ezáltal csak a legmagasabb árvizekkor, évente csak néhány napig lehetséges – de csak a felszínen. A kőgát ilyenkor fenékküszöbként működik, azaz ilyenkor is meggátolja a mederfenéken a víz áramlását, amivel felgyorsítja a felszíni réteg sodrását. Mindkét hatása a természetestől jelentősen eltérő áramlási viszonyokat eredményez.
Az akció célja a gát megnyitásával biztosítani a víz szabad útját, úgy, hogy a legalacsonyabb vízállásnál is legalább 170-180 cm vízmélység meglegyen. A mellékágban folyni fog a víz, hasonló sebességgel, mint a kőgát megépülése előtt. A cél teljesüléséhez elengedhetetlen, hogy a felgyülemlett iszapot eltávolítsuk.

A kőgát jelenleg 128 méter hosszú, szélessége a gátkoronán 6, a talpánál 20 méter. A gát teljes elbontása nem lehetséges a nagy költségigény miatt. A tervezés során olyan kompromisszumos megoldás született, mellyel egész évben folyni fog a víz a mellékágban. A kőgát magassága teljes hosszban 2 méterrel lecsökken. A majdani mellékágban (mely keskenyebb lesz az eredetinél) további 2 méterrel mélyebben lesz, de egy kis szakaszon még egy méterrel lejjebb bontjuk, számítva arra, hogy igen alacsony vízállás is előfordulhat akár tartósan is. Ezzel tudjuk biztosítani a mellékágban a friss víz jelenlétét, ami megelőzi a nyári melegben a káros túlzott felmelegedést, az algarobbanást, ezzel például a halpusztulást is.

A vízjogi létesítési engedélyes tervek 2010-ben elkészültek, az engedélyt 2011-ben megkaptuk.
A kőgát megnyitása egyrészt a jelenlegi gátkorona szintjének 2 méterrel való csökkentéséből, másrészt a majdani mellékág vonalában a teljes alapszintig való bontásból fog állni.
A kivitelezésre azt követően kerülhet sor, hogy a benne futó ivóvízvezetékek kiváltásra kerülnek (2012 őszétől 2013 márciusáig), valamint azután, hogy az iszapkotrás nagyrésze megvalósul. A gát megnyitása tehát legkésőbb 2013-ban megtörténik.

« Vissza a projektekhez