Szabadság-sziget.hu

wwf.hu szabadsag-sziget.hu

english magyar

Sajtófigyelés

Mentsd meg a Szigetet!

Mit teszünk a szigetért?

Mit teszünk a szigetért?

A Szabadság-sziget és a hozzá tartozó mellékág egy különleges és veszélyeztetett élőhely. Hazánk legnagyobb folyójának, a Dunának mintegy kétszáz éve tartó pusztulását többek között a Szabadság-szigethez hasonló vizes élőhelyek újjáélesztésével lehetne megállítani. A probléma: A közhiedelemmel ellentétben Magyarország legnagyobb, az ország vízellátása szempontjából is kulcsfontosságú folyójának állapotromlása elsősorban nem az ipari szennyezés következménye. A Dunában egykor élő halfajok döntő része számára a folyó számtalan kis sodrású mellékága biztosított szaporodásra alkalmas élőhelyet, ám ezek áldozatul estek a folyó túlszabályozásának, illetve egyéb beavatkozásoknak. Ezen vizes élőhelyek hiánya jelenleg a legnagyobb veszély az élővilágra. Az ember okozta beavatkozások következtében kezdődött meg a Szabadság-szigetet övező mellékág feltöltődése, ezzel a mohácsi Duna-part egykori ékességének romlása, amely kivételesen gazdag élővilágnak adott egykor otthont és ívóhelyet.

 

Bővebben »

A sziget megvásárlása

A LIFE+ program számára fontos, hogy a projektekben elért eredményt hosszú távra garantáljuk. Ennek érdekében a sziget megvásárlása mellet döntöttünk. A terület új tulajdonosa a Magyar Állam, vagyonkezelője a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság.


 

Bővebben »

Iszapkotrás

A munka a projekt egyik alappillére. A 30 év alatt a kőgát megépítése következtében lelassuló víz a mellékágban rakta le hordalékát, folyamatosan feltöltve azt. Az iszap kikotrása (és a gát megnyitása) után újra folyhat a mellékág. Ehhez komoly tervezési és engedélyezési folyamatot kellett lefuttatni, de ezen a lépésen túl vagyunk, sőt, hamarosan lezárul a kivitelezés.

 

Bővebben »

A kő keresztgát megnyitása

A kőgát 1982-ben lett kész, ekkortól állítja meg a víz útját a mellékágban. Kicsit később ivóvízvezetékek elhelyezése miatt megmagasították, így alakult ki mai magassága, melyet csak a legeslegnagyobb árvizekkor lép túl a folyó. Az iszapkotrás s a kőgát megnyitása a projekt két fő eleme, melyek a mellékág szabad folyásához elengedhetetlenül szükségesek.

 

Bővebben »

Vízvezeték kiváltás (meder alá helyezés)

A kőgátban ivóvízvezetékek futnak. Ezek látják el Pécs és Mohács lakosságát ivóvízzel. A mellékág felélesztéséhez ezeket a vezetékeket új, meder alatti szakasszal ki kell váltani, úgy, hogy a folyamatos ivóvízellátás biztosított legyen.

 

Bővebben »

1 2