Szabadság-sziget.hu

wwf.hu szabadsag-sziget.hu

english magyar

Sajtófigyelés

Mentsd meg a Szigetet!

 

Vízvezeték kiváltás (meder alá helyezés)

A kőgátban ivóvízvezetékek futnak. Ezek látják el Pécs és Mohács lakosságát ivóvízzel. A mellékág felélesztéséhez ezeket a vezetékeket új, meder alatti szakasszal ki kell váltani, úgy, hogy a folyamatos ivóvízellátás biztosított legyen.

 
Tervezés: vízvezeték kiváltás
Vízvezeték kiváltás (meder alá helyezés)
 
A kőgát megnyitásának előfeltétele, hogy a benne futó ivóvízvezetékeket kiváltsuk. A két darab 700 mm átmérőjű csőben a Duna balpartján kitermelt nyersvíz folyik, amit a DRV mohácsi vízmű tisztít és tesz lakossági ivóvízzé. A vezetékek az 1982-ben létesült kőgátban kaptak helyet, ami folyószabályozási céllal létesült, de olcsóbb is volt így, mint a mederfenékre tenni a csöveket. A főágban mederfenéken fut, ott nem lehetett máshogy megoldani. Ezeken a vezetékeken túl még egy erősáramú földkábel is fut a gátban, amit szintén meder alá fogunk helyezni.
 
A tervezés 2010-ben zajlott. A szolgalmi jog bejegyzési hozzájárulás után megkaptuk a vízjogi létesítési engedélyt 2012 májusában. A kiviteli tervek elkészítésenután 2012 szeptemberében megkezdődött a kivitelezés.
 
A kivitelezés módszere a meder alatti átvezetések közül a felszínt legkevésbé bolygató módszer, az irányított fúrás lesz. A mellékág parti oldaláról kiindulva egy fúrófej indul a meder alatt a sziget felé. A fúrófej a mellékág alatt fut, lemegy a mederfenéktől mintegy 4-5 méterrel mélyebbre, majd a túlparton (a szigeten) egy előre meghatározott pontban kerül a felszínre. A furatot több lépésben lehet a kellő átmérőre bővíteni. A bővítőfejet a behúzófejre cserélve húzható be az előre elkészített vezeték az előkészített furatba. A régi és az új vezetékszakasz összekötése két rövid szakaszon a hagyományos, kiárkolásos technikával jön létre.
 
Ez a speciális technológia a felszín bolygatása nélkül oldja meg a közműépítést. Jelen esetben a természetvédelmi terület miatt választottuk ezt, de sokszor városokban, vagy a folyamatos forgalmat bonyolító utak alatti fúrásnál használják gyorsasága, pontossága miatt.

« Vissza a projektekhez